KLINKERS OF TEGELS PLAATSEN
Wanneer je een oprit of terras wilt aanleggen met klinkers of tegels, dan zijn er een aantal vuistregels om in het achterhoofd te houden.
VUISTREGELS
Wanneer je een oprit of terras wilt aanleggen met klinkers of tegels, dan zijn er een aantal vuistregels om in het achterhoofd te houden. Zo is het het best om alle tegels in één keer te bestellen, zodat er zich geen al te grote kleurverschillen voordoen.
Ga je een oprit aanleggen, kies dan een dikkere steenvariant die tegen de impact bestand is, en houd bij het bestellen ook rekening met zo'n 5% snijverlies.
Wanneer je bezig bent met de voorbereidingen voor de aanleg van je oprit of terras, laat dan de stenen nog in de verpakking zitten tot je ze daadwerkelijk nodig hebt; zo vermijd je krassen. Hoe je uiteindelijk te werk gaan bij het plaatsen ervan, hangt af van het type bedekking.
KLINKERS, BETONNEN TEGELS OF KASSEIEN
Deze soorten bedekking mogen meteen op de (niet-aangetrilde) straatlaag stabilisé geplaatst worden, maar je kan deze ook verlijmen. Wacht niet tot de stabilisé droog is, maar ga meteen over tot het plaatsen van de stenen.
Dat kan volgens verschillende patronen, gaande van een vol- of halfsteensverband tot een trappenstructuur of slakkenhuispatroon.
Controleer bij elke steen welke de mooie kant is en leg die langs boven.
Houd tussen de stenen ook telkens een voegbreedte van ongeveer 1 centimeter aan, afgebakend door middel van afstandslatjes. Die gebruik je bij de eerste rij voor elke steen die je legt. Deze rij gebruik je dan als richtlijn voor de volgende rijen.
Werk je met stenen met een onregelmatige vorm, dan is het niet altijd mogelijk om dezelfde voegbreedte te hanteren - houd hier dan ook rekening mee.
Telkens wanneer je een nieuwe rij begint, plaats je eerst de eerste en laatste steen (hetzij rechtstreeks op de stabilisé, hetzij op een lijmmortel). Door langs die twee stenen een koordje te spannen, kun je gemakkelijk alle tegels in de rij op een rechte lijn krijgen. Leg je nu iedere nieuwe tegel gelijk aan de vorige tegel, hoef je de voegbreedte niet meer te controleren.
Waar nodig snijd je de klinkers op maat met een slijpmachine, ofwel met een stenenknipper.
Je mag bij het plaatsen op de reeds gelegde stenen gaan zitten, maar om je gewicht goed te kunnen verdelen, leg je er het best een plank op.
TIP: Werk je rechtstreeks op stabilisé, dan kun je de stenen nog extra goed laten hechten door voor een hechtbrug te zorgen.
Smeer daarvoor de achterzijde van de stenen in te smeren met een hechtmortel. Vergeet niet om dit steeds op een vers stabilisébed te doen.
KERAMISCHE OF NATUURSTENEN TEGELS
Deze bedekking hoort op een vochtige ondergrond te komen, anders bestaat er kans dat de tegel breekt. Je moet dus ofwel de tegels meteen in een vochtige straatlaag plaatsen, ofwel de straatlaag laten drogen en die daarna van een flexibele lijmlaag voorzien.
De laatste optie komt goed van pas om de verschillen tussen stenen met een onregelmatige vorm op te vangen. Bij het verlijmen van tegels pas je dubbele verlijming toe, wat wil zeggen dat je zowel de ondergrond als de tegels inlijmt. Dat doe je met een lijmkam. Vergeet ook niet om hier overal ongeveer 1 centimeter voegbreedte tussen te laten.