Occasieverkoop stuwt markt, maar wagenpark veroudert verder
De Belgische automarkt draait in 2025 grotendeels op tweedehandswagens. In de eerste jaarhelft was 61,4% van alle ingeschreven personenwagens een occasie. Maar achter die sterke cijfers schuilt een structureel probleem: het wagenpark veroudert en vergroent te traag.
Tweedehands blijft groeien, nieuwverkoop blijft achter
In de eerste zes maanden van 2025 werden 373.810 tweedehandswagens ingeschreven. Dat is een stijging van 0,9% tegenover dezelfde periode in 2024, en zelfs 7,1% meer dan in 2023. Na een onverwachte dip in mei herstelde de markt zich sterk in juni, met 65.296 inschrijvingen: een stijging van 5% tegenover juni vorig jaar.
“De tweedehandsmarkt floreerde opnieuw tijdens de eerste zes maanden van 2025”, aldus Filip Rylant, woordvoerder van mobiliteitsfederatie TRAXIO. “Maar we moeten erbij zeggen dat de groei vooral zit bij wagens van 15 jaar en ouder. Dat is geen goede zaak, noch voor de leeftijd van het wagenpark, noch voor de uitstootdoelstellingen.”
De nieuwverkoop blijft achter met een daling van 10,9% in het eerste semester. In juni alleen waren er 41.527 inschrijvingen, 16,4% minder dan in juni 2024.
Voorzichtig aankoopgedrag bij particulieren
Zowel bij nieuwe als tweedehandswagens merken dealers dat particuliere kopers voorzichtiger zijn geworden door de geopolitieke situatie en de hogere rente. Sommige aankopen worden uitgesteld.
SUV’s blijven erg populair in het tweedehandssegment, gevolgd door stadswagens met benzinemotor en automaat. Diesel verliest terrein, vooral ten voordele van hybrides. Elektrische modellen winnen stilaan terrein dankzij de instroom van ex-leasingwagens. Hun aandeel op de tweedehandsmarkt bedraagt nu 3,9%.
“We zien klanten die zich heel goed voorbereiden en precies weten wat ze willen”, zegt Wim Bruggeman van DEX. “Maar ook heel wat mensen laten zich liever begeleiden in de showroom. SUV’s blijven populair, elektrisch blijft bij particulieren eerder beperkt.”
Meer vraag naar transparantie en online aankoop
Volgens Matthias Gommeren (Cardoen) is er een duidelijke trend naar beter geïnformeerde klanten, meer prijsbewustzijn en minder impulsaankopen. Steeds meer mensen willen hun auto volledig online kopen, ook tweedehands.
“De interesse in nieuwe EV’s stijgt omdat het aanbod toeneemt en de prijzen dalen. Bij tweedehands is er ook interesse, maar de twijfel over de batterij speelt nog mee. Daarom geven we een batterijrapport mee”, aldus Gommeren. “Hybrides blijven populair als logische tussenoplossing.”
Oudere wagens domineren occasie-aanbod
De gemiddelde leeftijd van een ingeschreven occasiewagen bedraagt nu 9 jaar en 9 maanden. De mediaan ligt op 7 jaar en 8 maanden. Slechts 33,7% van de occasies is jonger dan vijf jaar (tegenover 35,0% in 2024), terwijl het aandeel van wagens ouder dan 15 jaar toeneemt.
“Het wagenpark blijft structureel verouderen, en dat is nefast voor de vergroening”, waarschuwt Rylant.
“De komende maanden worden bepalend voor de evolutie van de markt”, vult Frédéric Vassamillet (SOCO) aan. “De klantvoorkeuren blijven redelijk stabiel, maar de vraag naar hybrides stijgt.”
Bedrijven kopen vaker tweedehands
De tweedehandsmarkt blijft in hoofdzaak particulier: 90,5% van de inschrijvingen in het eerste semester kwam van privépersonen. Toch groeit het aandeel bedrijven (8,6%), vooral jonge ondernemingen kiezen vaker voor een tweedehands hybride.
Regionale verdeling en populairste modellen
Vlaanderen is goed voor 54,7% van de tweedehandsinschrijvingen, Wallonië voor 36,4% en Brussel voor 7,8%.
De populairste merken zijn Volkswagen en BMW, gevolgd door Mercedes, Peugeot en Opel. De VW Golf voert de lijst aan met 14.706 inschrijvingen, voor de Polo (10.608), Corsa (9.287), BMW 3 Reeks (8.383) en BMW 1 Reeks (7.750).
Benzine blijft dominant, diesel zakt verder weg
Benzine blijft de dominante aandrijflijn bij tweedehandswagens (55,8%), terwijl diesel verder daalt tot 27,4%. Elektrificatie zet langzaam door met 12,7% hybrides en 3,9% EV’s.
Op de nieuwmarkt zijn die verhoudingen anders: 70,7% van de inschrijvingen betreft hybride of elektrische wagens, voornamelijk via leasing of fleet. Het aandeel EV’s stijgt daar van 24,1% naar 32,2%, hybrides van 25,4% naar 31,3%. Plug-in hybrides (PHEV) daarentegen halveren: van 14,1% naar 7,1%. Diesel daalt verder van 5,7% naar 3,8%.