RuwbouwwerkenPremium

WAAROM LAMINAAT KIEZEN

Laminaat is een vaak gekozen, goedkoper alternatief voor parket, maar is ondertussen een volwaardige vloerbedekking geworden. Het assortiment is er de laatste jaren alleen maar uitgebreider op geworden. Tijd om eens stil te staan bij wat laminaat nu juist is, hoe een goede plaatsing verloopt en hoe je het onderhoudt.

WAT IS HET?
PLAATSING
ONDERHOUD

WAT IS HET?

onderdelen laminaatLaminaat is een composiet, die bestaat uit meerdere lagen. Die lagen variëren in opbouw en dikte, waardoor er verschillende soorten laminaat ontstaan:

  • de eerste laag is een kunststof onderlaag en bestaat uit melamine;
  • de tweede laag is de drager. Hiervoor wordt meestal High-Density Fibreboard gebruikt;
  • de derde laag is een laagje bedrukt papier, dat meestal bedrukt is met een houtstructuur;
  • daarop komt de kunststof toplaag, meestal melamine versterkt met korund ofwel aluminiumoxide.

Er bestaat een verschil in de toplaag, waardoor de kwaliteit en bijgevolg de toepassing kan verschillen van licht gebruik tot zwaar intensief commercieel gebruik. Dit wordt aangeduid met een nummer, de AC-classificatie en het symbool die je op de verpakking kan vinden.

klassen

vloerverwarmingLaminaat heeft ook het voordeel dat het gemakkelijk in combinatie met vloerverwarming kan worden geïnstalleerd. De combinatie zorgt voor een dubbel warmtegevoel: de warmte van de vloerverwarming en het gevoel van een houten vloer. In de meeste gevallen kan laminaat ook zonder problemen in de badkamer of keuken worden aangebracht.

De waterbestendigheid is verbonden met de toplaag en de voeg tussen de panelen. Het is namelijk cruciaal dat er geen water in het laminaat kan dringen. Laminaat bestaat verder in verschillende kleuren en looks. Sommige imiteren hout, maar ook tegels of beton en sommige varianten hebben zelfs een voelbare structuur.

PLAATSING

DEKVLOER 

waterpas

Net als bij een parketvloer, moet je zorgen voor een dekvloer die effen is en waterpas ligt. Plaats daarvoor een lange waterpas en ga na op of er een houten meetlat (met een dikte van 3 millimeter) onder past. Dat is namelijk de maximale tolerantiebreedte. Zit er meer dan 3 millimeter tussen de vloer en de waterpas, dan helt de bodem te veel af en moet je egaliseren met een egalisatiemortel.

Laminaat kan je ook op bestaande vloerbedekking plaatsen als die effen en waterpas is. Tapijt moet je wel eerst verwijderen. Reinig de bestaande ondergrond ook van vuil, gruis en stofresten.

ONDERVLOER

Ondervloer laminaat

Voor je laminaat plaatst, moet er een ondervloer worden aangebracht. Deze zorgt ervoor dat kleine oneffenheden (kleiner dam 3 mm) worden overbrugd en de ondergrond dus geëgaliseerd wordt. Daarnaast fungeert deze als dampscherm en dempt deze het geluid.

Een ondervloer voor laminaat bestaat meestal uit kunststoffen stroken die je kan uitrollen, al bestaan er ook tegelvariaties. Beschik je over een vloerverwarmingssysteem, zorg dan ook voor een gepaste ondervloer die daartegen bestand is.

ondervloer

Beslis bij het plaatsen van je ondervloer alvast hoe je je laminaat zal leggen, die moet namelijk haaks op de ondervloer worden geplaatst.

Over het algemeen moet je de naden tussen de stroken afplakken met een aluminiumtape, zodat je een dampdicht geheel krijgt, maar bepaalde soorten zijn zelfklevend. Plaats de stroken in ieder geval niet over elkaar heen; anders zou de ondervloer op die plaats te dik worden. Moet er ergens een uitsparing komen, dan snijd je die gewoon uit met je breekmes.

ALGEMENE AANDACHTSPUNTEN

laminaat

Vooraleer de eerste plank wordt gelegd, moet de kamer grondig worden opgemeten. Op die manier wordt duidelijk hoeveel laminaat je nodig zal hebben. Het zorgt er ook voor dat de planken op het einde juist uitkomen.

Zorg voor een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60%. De temperatuur moet minimaal 18 °C en maximaal 25 °C bedragen. Het is verder aan te raden om de pakketten met panelen eerst 48 uur te laten acclimatiseren in de ruimte waar je ze zult leggen.

laminaat

Aan de randen moet je zorgen voor een uitzetvoeg tussen de 8 en 10 mm zodat het laminaat kan uitzetten en inkrimpen.

Tijdens de plaatsing is het ook aangeraden om pakketten te mixen, zodat verschillende designs door elkaar gebruikt worden. Dat oogt mooier.

ZWEVEND PLAATSEN

Er zijn laminaatsoorten die worden verlijmd, maar er wordt steeds vaker gekozen voor kliklaminaat – overigens laagdrempeliger voor de geoefende doe-het-zelver. Panelen die uitgerust zijn met een kliksysteem mogen niet verlijmd worden, want zo wordt de vloer volledig vastgelegd en kan het hout niet meer uitzetten of krimpen.

Bij de afwerking van een visgraat kan soms wel worden aangeraden om bepaalde delen te verlijmen. Wanneer er bijvoorbeeld tegen de muur nog een klein stukje laminaat moet worden toegevoegd, is er vaak te weinig kliksysteem over om nog voldoende hechting te hebben.

Lees hier meer over hoe laminaat wordt gelegd.

ONDERHOUD

BORSTELEN

borstelen

Veeg op regelmatige basis je vloer. Zo vermijd je dat het vuil krassen veroorzaakt.

Gebruik hiervoor enkel een bezem of een stofzuiger met speciale zachte borstels. 

REINIGENreinigen

Reinig minstens één keer per maand. Vul een emmer warm water. Meng het eventueel met een mild reinigingsmiddel. Gebruik echter nooit bleekwater.

Het is belangrijk dat er geen plassen water op de vloer blijven. Wring daarom je spons of doek goed uit. Daarna droog je de vloer met een microvezeldoek, dat heeft een groot vocht- en vuilabsorberend vermogen, ideaal voor laminaat!

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? 
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Gerelateerde artikels

Het juiste laminaat kiezen: hoe doe je dat?

Laminaat bestaat in allerlei stijlen, afmetingen en kleuren. Ook hoogglansafwerking is mogelijk en komt vooral in een strakke woning mooi tot zijn recht. Maar hoewel het decoratieve aspect van belang is, zijn er meerdere aandachtspunten.

11 PRANGENDE VRAGEN OVER LAMINAAT

We verzamelden elf wat-je-altijd-wilde-weten vragen over laminaat en legden ze voor aan een ervaren plaatser en lesgever. Bekijk de video’s voor technische kennis en een volledig, eerlijk antwoord.

Brede waaier aan mogelijkheden

Wanneer voor laminaat wordt gekozen, gaat de voorkeur van het grote publiek nog altijd uit naar de traditionele houtdesigns. Daarnaast proberen fabrikanten sterk in te zetten op marmer- en steenimitaties, maar die genieten over het algemeen nog te weinig bekendheid.

Dossier laminaat

Voor de bekleding van bijvoorbeeld de woon- of slaapkamervloer is laminaat nog steeds een topper. Het assortiment is er de laatste jaren namelijk alleen maar uitgebreider op geworden. Naast een brede waaier aan houtkleuren bieden fabrikanten nu ook marmer- en steenimitaties aan die perfect passen in een keuken of badkamer. Daarnaast speelt formaat een grote rol, want de korte panelen waarmee een visgraatmotief kan worden bekomen zijn erg in trek. Laminaat is niet alleen een optie voor residentiële ruimtes, maar kan net zo goed in commerciële omgevingen worden geplaatst. De plaatsing mag echter niet achteloos gebeuren, er moet rekening worden gehouden met enkele belangrijke parameters.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine