FunderingenPremium

EEN TERRAS IN NATUURSTEEN

Een terras in natuursteen is ook altijd een eyecatcher, zeker bij moderne woningen. Natuursteen is ook uiterst duurzaam – kasseien kunnen een leven lang meegaan. Je hebt hierbinnen nog verschillende keuzemogelijkheden. We geven mee welke er zijn, hoe een natuurstenen terras wordt geplaatst, en hoe je het kan onderhouden.

NATUURSTEEN KIEZEN

Natuursteen is een verzamelnaam voor steensoorten die we in de natuur aantreffen en na eventuele bewerking kunnen worden toegepast in de bouw. Sommigen types natuursteen zoals marmer zijn meer geschikt voor binnentoepassingen.

Voor buitentoepassingen, zoals een terras, kies je best een type dat vorstbestendig is en af te werken valt met een anti-sliplaag. Daarvoor zijn graniet, basalt, leisteen, arduin en hardsteen (Vietnamese of Turkse blauwsteen, of Belgische hardsteen) de meest toegepaste soorten.

Raadpleeg bij de keuze van je natuursteen wel altijd grondig de technische fiche – die tevens terug te vinden zijn op de site van de beroepsfederatie voor natuursteen Febenat.

tegelTEGELS

Wie voor een natuursteen terras gaat, kiest vaak tegels. Qua dikte is een terrastegel van 2 cm voldoende – voor leisteen volstaat 1,5 cm. In vorstgevoelige gebieden is een dikkere tegel (ongeveer 3 cm) meer opportuun.

klinkersKLINKERS

Ook natuursteen klinkers behoren tot de mogelijkheden. Qua formaten en legverbanden (halfsteen, keper, wild ...) zijn er over het algemeen dezelfde opties als bij betonklinkers.

kasseienKASSEIEN

Wil je echt een authentieke uitstraling aan je terras geven, dan kan je ook kiezen voor kasseien. De meest gebruikte soort voor kasseien is Belgische porfier met zijn typische blauwgrijze kleur. Daarnaast is het lichtgrijze Belgisch Gres ook een gegeerde optie, alsook basalt. Kasseien bestaan grosso modo in 3 uitvoeringen:

  • platines: platte kasseien die in grote vlakken en verschillende patronen gelegd kunnen worden;
  • mozaïekkasseien: deze zijn kleiner van formaat dan platines en worden in een cirkelvormig patroon aangelegd;
  • boerenkasseien: zoals de naam verklapt, geven deze ruwe stenen een meer landelijke look, hier worden ze in wildverband gelegd.

afwerkingAFWERKING

Qua afwerking heb je voor een terras in natuursteen ook verschillende opties: van ruw en onregelmatig tot glad en gepolijst.

Gepolijst natuursteen wordt meer gebruikt voor binnentoepassingen, terwijl voor buiten een ruwer oppervlak beter is om slipvastheid te garanderen. Het natuursteen kan daarvoor worden gezandstraald, getrommeld, gehamerd of gevlamd.

Voorts kan je qua formaat gaan voor gewone vierkante of rechthoekige tegels, maar ook een ‘gebroken’ terras behoort tot de mogelijkheden.

HOE EEN NATUURSTEEN TERRAS LEGGEN

opbouwFUNDERING

Voor een natuursteen terras is een diepere fundering noodzakelijk dan bij beton. Die moet onder de vorstlijn komen, en die is doorgaans 40 cm diep - de opbouwhoogte van je funderingen wordt echter mede bepaald door je ondergrond en de belasting die er op komt. Uiteraard moet je fundering ook waterdoorlatend genoeg zijn.

BETONNEN FUNDERING

Een uitgeharde betonnen onderlaag kan, maar is niet aangeraden. De geringe poreusheid en vooral de grotere krimp kan ervoor zorgen dat natuursteentegels kunnen barsten. Kan je niet anders? Dan breng je eerst een drainagemat aan en een gewapende dekvloer van minimaal 5 cm dik, of een stabilisélaag met een straatlaag van chape waarop de mortel- of lijmlaag terechtkomt. Daarop breng je uiteindelijk de tegels, kasseien of klinkers aan.

VOLLE GROND

Op volle grond breng je eerst een onderfundering aan met betonpuin of korrelbeton. Daarop komt eventueel een drainagemat aan om het water af te voeren. Daarop leg je een stabilisélaag. Bovenop de stabilisélaag komt nog een straatlaag met chape. Op die chapelaag komt dan een legmortel of lijmlaag waarop de uiteindelijke tegels of klinkers komen.

Op dakterrassen en balkons kan je je tegels op tegeldragers laten rusten. Dat is eveneens een optie wanneer je op een betonnen onderfundering werkt.

beton in geul gietenAFBOORDING

Ook bij natuursteen voorzie je het best een afboording, net als bij beton kan je kiezen voor stenen die je plaatst of beton dat je giet.

natuursteen tegelsKLINKERS EN TEGELS BEVESTIGEN

Tegels en klinkers worden aangebracht in een legmortel, of worden dubbel verlijmd. Ligt je stabilisé op een onderfundering van betonpuin? Dan komt er op een (vochtige) straatlaag van 3 cm waarin je de tegels legt. Gebruik een dikke, witte mortellijm, indien je met een drainagemat werkt. Ofwel plaats je de tegels of klinkers vol in de mortel, ofwel verlijm je ze dubbel. 

UITZETVOEGEN

Voorzie zeker uitzetvoegen om barsten te voorkomen. Natuursteen kan uitzetten door het zonlicht, of inkrimpen bij vorst of koelte. Kies daarbij voor een waterdichte, elastische bewegingsvoeg (met een vorstvrije en azijnzuurvrije kit of een bewegingsprofiel).

voegenVOEGEN

Bij gladde oppervlakken, zoals geschuurde blauwsteen, kan je vrij dun voegen (4 tot 5 mm). Bij de meeste andere soorten zijn voegen tot 1 cm meer aangewezen. Bij natuursteen gebeurt het voegen met een voegijzer. Je kan ze niet inwassen zoals bij betontegels en -klinkers, omdat het tegen-/klinkeroppervlak vaak te ruw is en cementresten kunnen achterblijven. Werk ook niet wanneer het te koud of te warm is: tussen 5 °C en 25 °C is aangewezen.

kasseien leggenKASSEIEN LEGGEN

Kasseien leggen is meer professionelenwerk dan tegels of klinkers. Hier begin je met een dikkere stabilisélaag van ongeveer 8 cm dik. De kasseien worden niet verlijmd, maar in een kuiltje geplaatst en ingeklopt met een kasseihamer. Daarna worden ze omgeven met een dun cement/zandmengsel dat over de kasseien wordt uitgegoten.

Met een trekker of borstel worden de voegen gevuld en uiteindelijk wordt het geheel afgespoeld. Zijn het ruwe kasseien, dan werk je beter met een voegijzer, zodat er geen cementresten achterblijven.

Kasseien mogen niet volledig belast worden tot 8 dagen nadat ze gelegd zijn.

HOE EEN NATUURSTEEN TERRAS ONDERHOUDEN

behandelenBEHANDELEN

Je kan natuursteen impregneren om vocht en vuil beter te weren en om groenaanslag tegen te houden. Een impregnering zorgt er ook voor dat je het natuursteen gemakkelijker kan reinigen. Eens je dat doet, zal je het wel regelmatig moeten herhalen.

reinigenREINIGEN

Met een bezem veeg je het losse vuil weg. Nat reinigen doe je met warm water en een natuurlijke zeep. Vermijd zuren of schoonmaakmiddelen met chloor of azijn. Gebruik ook niet te veel zeep, want de achterblijvende vetlaag daarvan kan de natuursteen glad maken – een 1/10-verhouding is aangewezen.

Let ook op met een hogedrukreiniger; die kan de toplaag ernstig beschadigen. Gebruik een trekker en een emmer in de plaats. Er bestaan ook specifieke reinigingsmiddelen voor verschillende types natuursteen.

Dergelijke reinigers bestaan ook om vlekken en krassen te verwijderen. Vetvlekken zullen sowieso met tijd vervagen, maar ze blijven er wel lang in. Je behandelt ze toch best zo snel mogelijk.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? 
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine