Subaru’s eerste full-electric-SUV
Rijtest Subaru Solterra
De Solterra wordt Subaru’s eerste full-elektrisch model. Die werd parallel ontwikkeld aan de bZ4X, de eerste batterijwagen waarmee zusterbedrijf en ‘s werelds grootste autoconstructeur Toyota een ruime ervaring uitspeelt in deels elektrische of hybrideaandrijving. De Solterra werd dus zij aan zij ontwikkeld met die bZ4X maar het blijft technologisch onjuist beide “eerstelingen” identiek te noemen. Dat komt omdat Subaru een aantal kenschetsen substantieel anders becijferde dan Toyota.
Waarom moederhuis Toyota veel later dan de meeste - doorgaans veel minder met deeltijds elektrische aandrijving vertrouwde autobouwers - de “volledig” elektrische toer opging? Dat werd eerder al toegelicht in onze test met die bZ4X.

Als de grootste constructeur ter wereld, die sinds 1997 hybridemodellen commercialiseert en onnoemlijke ervaring heeft opgedaan in auto-elektrificatie; als die autobouwer zo lang aarzelt om auto’s 100% stroomstekkerafhankelijk te maken, dan bestaan daar ongetwijfeld zeer goede redenen voor.
Eén daarvan is dat ’s werelds grootste constructeur in dat compleet elektriseren nooit dé, maar wel een van de verschillende technologische uitkomsten zag om de auto’s minder milieubelastend of CO2-armer te maken.


Profiterend van een gerijpte e-praxis
Binnen het Solterra-verhaal blijft het belangrijk om weten dat Subaru’s EV-debuut op die manier rijkelijk kan profiteren van de gigantische elektro-knowhow van moederhuis Toyota. Net als de Toyota bZ4X wordt de Solterra geen e-SUV die de door marketeers gestelde bakens zal verzetten. Want Toyota noch Subaru lieten zich misleiden door dat soort van gemaskeerde doelstellingen.
Ze hebben zich gebaseerd op elektrotechnische realiteit, ingegeven door een kwarteeuw ondervinding in de deeltijdse auto-elektrificatie. Met zin voor elektrotechnisch realisme. Zoals de bZ4X wordt ook Solterra aangedreven door compacte, naar vermogen (niet overgedimensioneerde) voldoende krachtige en energiezuinige e-motoren.
Ook de energieopslag van deze Subaru bleef zo realistisch becijferd. Voldoende capaciteit en vloeistofgekoeld. Dit samen met een fijnbesnaard accubeheer. Want om (accu)materiaaldegradatie tegen te gaan, wordt ook in deze Subaru de inwendige batterijtemperatuur op celniveau gecontroleerd.

Nichemerk? En toch groter…
Subaru wordt gezien als een nichemerk en met een Europees jaarvolume van ongeveer 35.000 auto’s kan dat moeilijk foutief worden genoemd. Maar de jaarlijkse productie en de wereldwijde verkoop van Subaru plaatsen die nichebepaling wel in een juister perspectief. Naar jaarproductie is Subaru ongeveer even groot als Opel, zelfs twee keer groter dan Volvo. Waarom Subaru met een verkoop van pakweg 35.000 auto’s toch interesse blijft vertonen in Europa?
Subaru wil zich profileren als een global brand, waarbij de aanwezigheid in Europa een must blijft. Met een auto als de Solterra kan die aanwezigheid zelfs gestimuleerd worden. Er zijn meerdere redenen waarom de verkoop van Subaru SUV's en cross-overs in Europa relatief laag is. In landen zoals Amerika en Japan is de verkoop van Subaru-voertuigen veel groter.
Dit komt omdat deze markten gemakkelijker te bevoorraden zijn voor Subaru, en daardoor prioriteit krijgen vanwege lokale productie. De nauwe samenwerking met moederhuis Toyota voor het ontwikkelen en bouwen van hun eerste elektrische SUV, kan dus betekenen dat de Solterra/bZ4X-productieplanningen zich nadrukkelijker gaan toespitsen op het tot algehele “elektrificatie”-geïnfluenceerde Europa.



Rechtstreekse concurrenten
Als we het over de Subaru Solterra-concurrenten hebben, kunnen we niet om de bZ4X heen. In vergelijking met die eerste full electric Toyota is de Solterra minder duur in aankoop, ligt zijn stroomverbruik iets hoger en valt zijn rijbereik zo ook wat lager uit.
Ook kan er niet naast de Nissan Ariya (63 kWh) gekeken worden. Het is een e-SUV die iets minder duur uitvalt dan de Solterra maar waarvan rijbereik en stroomverbruik vergelijkbaar zijn. Wel toont de Nissan zich trager in de acceleratie en kan hij sneller gechargeerd worden aan de snellader.
Ook om de Ford Mustang Mach-E SR AWD kunnen we niet. Al is deze Amerikaan veel duurder dan de Solterra, belooft hij meer rijbereik en is hij een stuk sneller in de acceleratie. Naar stroomverbruik zijn de Mustang Mach-E en de Solterra echter goed vergelijkbaar maar in de discipline “snellading” is de Solterra behoorlijk trager.

eTNGA-platform & extra grondspeling
Zoals de bZ4X wordt ook de Solterra gebouwd op Toyota’s eTNGA-platform, een specifiek voor elektrische voertuigen bestemde architectuur. Het modulaire Toyota New Global Architecture (TNGA)-platform ondersteunt meerdere Toyota- en Lexus-modellen, want ontworpen om diverse voertuiggroottes te funderen en dit met uitzicht op voor-, achter- of vierwielaandrijving. Het daarvan afgeleide eTNGA-platform is een specifiek voor e-applicatie bedoelde doorontwikkeling van dat veelvuldig gebruikte TNGA-basisplatform.
DE BELANGRIJKSTE VERSCHILLEN OP EEN RIJ
Subaru heeft voor de Solterra enkele items substantieel anders gearrangeerd dan Toyota voor de bZ4X. Vooreerst kiest Subaru voor een vaste mechanische verbinding (stuurstang) tussen stuurwiel en voortrein. Toyota opteert voor steer-by-wire maar volgens Subaru kent dat zijn invloed op het stuurgevoel. Verder kiest Subaru voor een groter rond stuurwiel, Toyota voor een kleiner stuurwiel dat onder en boven wordt afgevlakt.
Subaru kiest voor permanente AWD en voorziet zijn Solterra-gamma niet van een tweewielaangedreven model. Want, zo stelt Subaru, AWD is en blijft veiliger dan 2WD. Ook krijgt de Solterra met het oog op een dynamisch weggedrag een andere onderstelafstemming en wordt de terreinvaardigheid op deze e-SUV met een grotere grondspeling opgewaardeerd.
Bij Subaru wordt meegedeeld dat de lay-out van de bZ4X-fundering niet helemaal hetzelfde zou zijn voor de Solterra. Een verschillende onderstelafstemming moet de Solterra een dynamischer rijgedrag bezorgen. Ook wordt deze e-SUV van Subaru met duidelijk meer bodemspeling bedacht, wat hem - zoals alle SUV’s en cross-overs van Subaru - terreinvaardiger moet maken.
Wat platform en chassislay-out betreft blijven de Solterra en bZ4X voor het overige perfect vergelijkbaar. Zie de lange wielbasis en de dunne batterij die deel uitmaakt van de chassisconstructie en zich zo mooi onder de vloerplaat laat monteren. Een laag zwaartepunt, favorabele gewichtsverdeling en gunstige chassisrigiditeit zijn het resultaat. Uiteraard krijgt het batterijpakket ook in deze “terreinvaardige” Soltera onderaan een alu-beschermplaat bevestigd.

Aansluitend bij de andere Subaru’s
Elektrisch, dat wel. In nauwe samenwerking met Toyota, eveneens. Wat niet belet dat met deze Solterra de eigenzinnige karaktertrekken van Subaru zouden verloochend worden. Dat wordt al duidelijk met - zoals op alle Subaru’s - een permanente vierwielaandrijving.
Eerder uitzonderlijk op een e-SUV omdat het elektrische vermogen hier permanent aan beide assen en derhalve de vier wielen wordt toevertrouwd. Daar waar dat vermogen - in het merendeel van de elektrisch aangedreven vierwielaandrijvers - veeleer op de vooras (of achteras) wordt losgelaten en pas naar de vier wielen wordt gestuurd als de oorspronkelijk aangedreven wielen gebrek aan grip vertonen.
Ook met zijn design sluit deze e-SUV beter aan bij het huidige Subaru-gamma. Zie de koplampen met C-tekening, de typische zeshoekige Subaru (dichte) grille en de mistlampen onderaan de voorbumper. In achteraanzicht zijn de verschillen tussen de bZ4X en Solterra eerder minimaal. Zo ook wat interieurarchitectuur aangaat.
Met uitzondering van het grote ronde stuurwiel dat in de Solterra het kleinere stuurwiel, met afgevlakte boven- en onderkant, uit de bZ4X vervangt. Omdat Toyota in zijn e-SUV drive-by-wirebesturing programmeert (wat Subaru niet voorziet). Het infotainment met 12inch-aanraakscherm kennen we uit de Toyota maar het blijft leuk om vast te stellen dat Subaru voor een aantal primaire functies (zoals klimaatregeling) de fysieke draai- en drukknop in ere heeft gehouden.

Rijimpressie
We reden deze elektrische SUV dus met - in de Solterra - altijd presente, permanente AWD. Met een e-motor op voor- en achteras en 218 pk/160 kW aan systeemvermogen. Waarbij het systeemkoppel van 337 Nm onophoudelijk over de vier wielen wordt verdeeld. Beide e-motoren puren hun energie uit een tractiebatterij met een bruikbare nettocapaciteit van 71,4 kWh.
Zoals we het na de test met de bZ4X al stelden, beschikt deze vierwielaangedreven e-SUV in vergelijking met een aantal gelijksoortige concurrenten over een eerder bescheiden systeemvermogen. Toch toont de Solterra zich een vlot rijdende auto die in het accelereren en tijdens hernemingen weinig tot geen gebrek aan werkijver toont.
In vergelijking met die “straffer” uitgevoerde e-modellen is deze Subaru dus geen sprintwonder. Al kan een auto die 2 ton weegt en in 7 seconden van 0 naar 100 snelt moeilijk een trage jongen worden genoemd.


Anderzijds slurpen minder straffe e-motoren ook minder stroom uit de energieopslag. Al profileert deze Solterra zich een tikkeltje gulziger dan zijn vierwielaangedreven Toyota-broer waardoor zijn rijbereik ook iets korter wordt. Speelt de permanente vierwielaandrijving hier de Subaru in het nadeel?
Ons gemiddeld testverbruik bedroeg 20,4 kWh/100 km (volgens boordcomputer en dus het voertuigverbruik – niet het normverbruik dat altijd hoger uitvalt). Redelijk dus voor een permanent op de vier wielen aangedreven e-SUV, die bevredigende prestaties laat optekenen.
Over het verbruik kan men discuteren ... Volgens sommigen ligt het verbruik van zowel de bZ4X als deze Solterra te hoog. Wie zich baseert op het door de boordcomputer geregistreerde verbruik kan het daar moeilijk mee eens zijn. Waar we in beide wagens niet omheen kunnen, is dat de softwareontwikkelaars hun huiswerk opnieuw moeten maken wat de calculatie van de nog resterende rijafstand aangaat.
SOFTWAREAANPASSINGEN EN 3-FASEBOORDLADER
Zoals gemeld zal Subaru vrij snel software-updates introduceren. En die updates zullen niet enkel in de nieuwe Solterra’s gedownload worden. Ook in de al bestaande modellen zullen die gewijzigde programma’s kunnen geladen worden. Bedoeling is om een duidelijker inzicht te krijgen in het nog resterende rijbereik. Zo zal - bijvoorbeeld bij het inschakelen van de verwarming of airco - de invloed op dat rijbereik realistischer berekend worden. Nog dit: toekomstige Solterra’s worden uitgerust met duurdere maar ook veel sneller chargerende interne 3-fasige laders.
Vandaag zorgt een veel te pessimistische berekening in een allesbehalve heldere kijk op het resterende rijbereik. Het inschakelen van de klimaatcontrole volstaat om nog voor vertrek het rijbereik van 420 km te zien terugvallen met 100 en zelfs meer eenheden …
Komen we op een nacht terug van de luchthaven met (zogezegd) nog 185 km rijbereik, zien we bij thuiskomst en na 125 km autoweg dat er nog 130 km kan gereden worden... Of hoe nachtelijk elektrisch rijden met negatief cijferende software het EV-rijden herleidt tot autorijden met een ei in de broek. Bij Subaru heeft men dat inmiddels begrepen. Aangepaste en realistischer redenerende software (zie kader) is onderweg…


Conclusie
Het onderstel is volgens Subaru sportiever afgestemd dan dit van de bZ4X. En dat heeft ons toch een beetje verrast. We vonden trouwens dat deze Subaru in rijcomfort weinig moet onderdoen voor zijn Toyota-broer. Of zijn het de kleinere wielen op de Subaru die hem hier voordeel opleveren?
Zoals de bZ4X ligt de Solterra goed op de weg en getuigt hij van stuureigenschappen die nooit een wagengewicht van 2 ton doen vermoeden. Anders gezegd: het behoorlijke lichaamsgewicht debiteert nergens de algemene rijdynamica. Met dank aan het lage zwaartepunt en de ideale gewichtsverdeling. Dit gegarandeerd door het e-TNGA-platform. Geen kritiek over de spierkracht van de e-motoren en de efficiëntie van de permanente AWD.

Belangrijk om weten is wel dat de huidige Solterra’s geleverd worden met een interne eenfasige AC-lader van maximum 6,6 kW. Wie veel rijdt, zal snel ervaren dat dit laadvermogen behoorlijk krap is. Maar ook hier belooft Subaru snelle upgrades.
Wel bedenkingen bij een - voor een Subaru - ondermaats geremd sleepvermogen van slechts 750 kg. Subaru, geroemd voor zijn laagtoerige maar krachtige boxermotoren, wijd en zijd geliefd voor zijn vierwielaangedreven kloeke trekauto’s. Hoe hoopt Subaru een groot deel van zijn doelpubliek in een EV te krijgen waarvan de trekhaak amper 750 kg geremd trekvermogen verteert?