FunderingenPremium

EEN HOUTEN TERRAS

Dankzij zijn natuurlijke uitstraling blijft een houten terras de perfecte segue tussen huis en tuin. Kies je het juiste hout, dan heb je er nog eens een terras bij dat lang meegaat. Dat gaat uiteraard gepaard met het nodige onderhoud. Lees hier meer over welk hout geschikt is, welke manieren er zijn om een houten terras te plaatsen, en hoe het onderhoud in zijn werk gaat.

HOUT KIEZEN

Welk hout je kiest, is de belangrijkste factor voor de levensduur en de onderhoudsvriendelijkheid van je terras. Voor een terras kies je het best hardhout of thermowood. Zachte houtsoorten (grenen of Douglas) zijn door hun geringe duurzaamheid te vermijden om een terras aan te leggen.

hardhoutHARDHOUT

TROPISCH HARDHOUT

Voor terrassen wordt vaak gekozen voor tropische hardhoutsoorten zoals padoek, bankirai of afzelia. Logisch, want hardhout is uitermate stevig dankzij de dichte structuur. De poriën nemen water op, waardoor het hout minder snel rot en langer meegaat, dat kan gaan van 20 tot wel meer dan 100 jaar, afhankelijk van de specifieke houtsoort.

Tropische houtsoorten hoef je dus niet te beschermen tegen vocht, schimmels of insecten. Wil je die tropische look zo lang mogelijk behouden en het hout voeden, dan kan je die behandelen met een beits of olie om de vergrijzing van de planken tegen te gaan.

EUROPEES HARDHOUT

Europees hout hoeft niet van onder de evenaar te komen, en is dus een stuk ecologischer, doch een - mits wat nabehandeling - even robuust en vochtbestendig alternatief. De gemiddelde levensduur van Europese hardhoutsoorten zoals Europese eik of kastanje ligt echter iets lager dan die van de tropische varianten – tot 60 jaar. Verder is het opportuun om te kiezen voor PEFC/FCS-gecertificeerd hout dat voldoet aan voorwaarden voor duurzaam bosbeheer.

thermowoodTHERMOWOOD

Een ander ecologische verantwoorde keuze is thermowood. Thermowood is gemaakt van Europees naaldbomenhout dat thermisch wordt behandeld, waardoor het resistent is tegen vocht, schimmel en andere weersinvloeden. Zo krijgt naaldhout de duurzame eigenschappen van tropisch hardhout mee. Qua levensduur kan het er zich ook uitstekend mee meten: het zachthout wordt door de behandeling opgewaardeerd om mee te gaan tot wel meer dan 20 jaar.

Dat niet alleen, je hoeft thermowood ook nauwelijks te onderhouden – althans als je met de vergrijzing kan leven. Om esthetische redenen kan je, net als bij hardhout, het hout wel bewerken met een olie of beits.

behandelenGEIMPREGNEERD ZACHTHOUT

Zachthout vermijd je het best voor een terras. Laat je vuren, rode den of grenen echter impregneren, dan kan je wel een terras hebben dat tot 15 jaar meegaat. Het is een goedkopere, eveneens onderhoudsarme oplossing, maar minder duurzaam dan thermowood of hardhout.

DUURZAAMHEIDSKLASSE

Houtsoorten worden ingedeeld in 5 duurzaamheidsklassen. Hier gaat het om de eigenschappen van het hout zelf. Duurzaamheidsklasse 1 is de meest duurzame, klasse 5 de minst duurzame. Voor een terras kies je best hout uit de klasse 1, 2 of 3.

  • Duurzaamheidsklasse 1: gaat tot meer dan 25 jaar mee – de meeste tropische hardhoutsoorten: afzelia, padoek, teak ...;
  • Duurzaamheidsklasse 2: gaat 15 tot 25 jaar mee – thermowood, kastanje ...;
  • Duurzaamheidsklasse 3: gaat 10 tot 15 jaar mee – Europese eik, sipo, notenhout;
  • Duurzaamheidsklasse 4: gaat 5 tot 10 jaar mee;
  • Duurzaamheidsklasse 5: gaat tot 5 jaar mee.

RISICOKLASSE

Naast de duurzaamheidsklasse, speelt voor een tuinhuis ook de risicoklasse een grote rol. Hier gaat het om de eigenschappen van de gebruiksomgeving (binnen of buiten, vochtigheidsgraad, weersinvloeden …). Voor een terras kies je dus het best uit klasse 3, 4 of 5.

  • Risicoklasse 1: hout voor droge binnentoepassingen;
  • Risicoklasse 2: hout voor daktimmer en houtskeletbouw;
  • Risicoklasse 3: hout voor buitengebruik en bestand tegen weersinvloeden (hout met een duurzaamheidsklasse 1, 2 of 3);
  • Risicoklasse 4: hout voor buitengebruik en bestand tegen zoet water (hout met een duurzaamheidsklasse 1 of 2);
  • Risicoklasse 5: hout voor buitengebruik en bestand tegen zout water.

glad vs geribbeldGLADDE OF GERIBBELDE PLANKEN?

Je kan op basis van look kiezen voor gladde terrasplanken of geribbelde terrasplanken. Wees ervan bewust dat er bij geribbelde planken meer water zal blijven staan, en dat het terras sneller glad wordt.

HOE EEN HOUTEN TERRAS PLAATSEN

opbouwOPBOUW

Een houten terras is over het algemeen als volgt opgebouwd:

  • een stabilisélaag van om en bij de 15 cm dik: deze laag dient als dekvloer voor de terras en laat toe dat het grondwater doorsijpelt naar onderen;
  • klinkers van om en bij de 5 cm dik die de draagconstructie (een houten of aluminium raamwerk) ondersteunen;
  • een raamwerk van planken die doorgaans 4 cm dik zijn, dat dient als draagconstructie;
  • de terrasplanken.

Om onkruid vanuit de onderliggende aarde tegen te gaan, leg je eerst een worteldoek waarop de stabilisé terechtkomt. Reken verder ook op een marge tegenaan je woning, als het terras erop aansluit. Houten terrasplanken leven immers.

EEN HOUTEN TERRAS OP EEN VERHARDE GROND?

Een houten terras kan je ook op een verharde bestratingslaag, zoals beton, aanbrengen. Wanneer er met een balkenconstructie wordt gewerkt, dan wordt de balken vastgeschroefd in het beton met de juiste schroeven en pluggen, of op dragers gelegd die op hun beurt in het beton worden verankerd. Om de balken te beschermen tegen vocht kan je ze onderaan nog met bitumen beschermen.

stabiliséVOORBEREIDING

Graaf eerst voldoende diep uit waar je terras moet komen en dam de aarde wat aan om van een stabiele ondergrond te vertrekken. Leg dan een worteldoek.

Om te weten hoeveel stabilisé je moet aanmaken of laten aanvoeren, meet je eerst de hoogte tot waar de klinkers moeten komen. Daarvoor meet je vanaf de grond tot aan de bovenkant van het bestratingsniveau. Vermenigvuldig die hoogte met de lengte en de breedte van je terras.

Om gemakkelijk te werken breng je aan de twee zijkanten, telkens op een hoopje stabilisé, de twee eerste rijen klinkers aan op de juiste hoogte. Span tussen die uitersten een metserskoord als referentiehoogte om de andere klinkers te leggen.

Je kan ook eerst de stabilisé leggen, aandammen en laten uitharden, en dan pas de klinkers erop leggen.

draagconstructieDRAAGconstructie uit balken

Wanneer de klinkers er liggen, breng je daarop de draagbalken aan. Ook hier opteer je voor duurzaam en weersbestendig hout.

DIKTE VAN HET HOUT EN DRAAGBALKEN

Over het algemeen geldt: hoe dikker je planken zijn, hoe stabieler je terras is en hoe langer je terras ook zal meegaan. Hoe dunner je planken zijn, hoe dichter de onderliggende draagbalken bij elkaar moeten liggen. Je wil immers niet dat ze op en neer veren wanneer je op je terras stapt. Zorg bij planken van 20 mm voor een tussenafstand van maximaal 40 cm tussen de draagbalken, bij planken van 28 mm dik mag dat gerust al 10 cm meer zijn.

Eventueel kan je tussen de balken en de klinkers rubberen pads leggen om het geluid te dempen wanneer je op het terras stapt.

Let wel: het gaat hier om de hart-op-hartafstand, dus gemeten vanaf het midden van de klinkers.

terrasplankenTERRASPLANKEN BEVESTIGEN

De terrasplanken leg je altijd met een spatie ertussen. Zo kan het hout uitzetten wanneer nodig en kan het water tussen de naden weglopen. Met de meeste clipsystemen wordt dat reeds automatisch voorzien.

RECHTSTREEKS VASTSCHROEVEN OF NAGELEN

Je kan terrasplanken rechtstreeks in de balken vastschroeven of nagelen. Dan moet je wel de schroefkoppen voldoende kunnen verzinken zodat je later geen last hebt van uitstekende schroeven. Let er ook op dat waar je de terrasplank vastschroeft overal gelijk is. De schroeven moeten in één lijn gefixeerd zijn, dat oogt netter.

MET CLIPS

Je kan terrasplanken ook vastmaken met clips die je aan de onderkant van de planken vastschroeft. Vervolgens draai je de plank om en schroef je ze op de draagbalken. De schroeven worden dus onzichtbaar in het eindresultaat.

Als alternatief kan je ook een klikterras aanleggen. Hierbij is een aluminium draagstructuur uitgerust met clips waarop de planken direct vast te klikken zijn. Die stroken kan je vastschroeven op een houten draagstructuur, op grind, of op een betonnen ondergrond.

MET BEUGELS

Houten terrasplanken kan je ook bevestigen met beugels die je vastschroeft op de draagbalken. De terrasplanken zijn hierbij uitgerust met een groef waar de beugel in kan haken. Je schroeft de beugels pas volledig vast wanneer twee aaneengrenzende terrasplanken naast elkaar liggen en de beugels zijn ingehaakt.

Wanneer de terrasplanken erop liggen, kan je nog wat uitkaleren indien er nog speling is tussen draagbalk en klinker.

HOE EEN HOUTEN TERRAS ONDERHOUDEN

Kies je tropisch of Europees hardhout, of thermowood, dan hoeft het hout niet behandeld te worden tegen vocht, schimmels of insecten. Bij geïmpregneerd hout wacht je minstens 6 maanden alvorens je behandelt. Om een houten terras te behandelen en te voeden, kan je oliën of beitsen. Bij harde houtsoorten en thermowood is dat enkel nodig als je de natuurlijke vergrijzing wil tegengaan. Het zal de (op zich al lange) levensduur enkel maar verlengen.

olieJE TERRAS BEHANDELEN

OLIeN

Oliën dringen diep in het hout, en vervangen er de oorspronkelijke olie. Kies je een olie met een pigmentering, dan zorg je ook voor een uv-bescherming. De kleur van je hout wordt intenser als je olie gebruikt, en je hout voelt veel zachter aan. Het zal minder snel scheurtjes vertonen en wordt duurzamer.

Na het aanbrengen, moet je het oppervlak nog eens nawrijven met een pluisvrije doek. Zo verwijder je restjes olie die op het hout achtergebleven zijn. Een nieuwe laag kun je zonder schuren aanbrengen.

BEITSEN

Om je hout op een duurzame manier te beschermen tegen weersinvloeden zoals regen en zon, temperatuurverschillen, vervuiling en vlekken, behandel je het met lazuur of beits.

Een beits zal indringen in het hout en na het aanbrengen een laagje vormen. Naargelang van het product zal dat laagje dik (filmvormende beits) of dun (niet-filmvormend) zijn, water- en/of uv-bestendig. Hoe meer lagen beits je aanbrengt, hoe dikker de film wordt.

Bij een transparante beits blijf je de houttekening en -structuur zien. Zowel de houtsoort, de absorptie als het aantal aangebrachte lagen beïnvloedt het uiteindelijke kleurresultaat. Je kiest het best een beitskleur die overeenkomt met de houtsoort, zo behoud je de originele kleur van het hout.

reinigenJE TERRAS REINIGEN

Verwijder op tijd (vochtige) bladeren. Die kunnen namelijk voor groenaanslag op je terras zorgen, wat het gladder maakt.

Om het terras van tijd tot tijd nat schoon te maken gebruik je een mengsel van water met groene zeep, bleekwater, azijn of schoonmaaksoda. Er zijn daarnaast ook specifieke producten op de markt om houten terrassen schoon te maken.

Een hogedrukreiniger gebruiken kan, maar houd zeker voldoende afstand tot het terras en zorg ervoor dat de druk niet te hoog is om het hout niet te beschadigen. Spuit voorts ook altijd in de lengterichting van je planken.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? 
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine