WELKE SOORT PLINTEN KIEZEN
Er zijn heel wat verschillende plinten op de markt, meer bepaald overzetplinten, flexibele plinten en plinten die kunnen worden gebruikt als decoratief element. Elke soort heeft een specifieke functie: overzetplinten zijn populair omdat er geen kap- en breekwerk aan te pas moet komen, met flexibele en decoratieve plinten zijn er veel creatieve mogelijkheden.
OVERZETPLINTEN
Veel woningeigenaars willen af van plinten die identiek zijn aan de vloer. Bij de plaatsing van overzetplinten komt er geen breekwerk aan te pas – en dus ook geen extra kosten – en er is geen gevaar dat het pleisterwerk beschadigd raakt. Bij renovaties waarbij een bestaande plint overzet wordt, kan in één moeite door ook de elektriciteit- en/of bedrading doorgetrokken worden.
Veel mensen kiezen tijdens hun renovatie voor waterbestendige vinyl- of laminaatvloeren. Logischerwijze hoort bij een waterbestendige vloer een waterbestendige (overzet)plint.
Op zich kan een overzetplint over iedere soort plint gezet worden. Gaat het om keramische plinten of MDF-plinten die veel impact te verduren kregen, dan is er geen probleem, op voorwaarde dat het bestaande exemplaar niet in erbarmelijke toestand is.
Het is geen goed idee om een door watercontact wegrottende MDF-plint te overzetten, of één waarin zich parasieten genesteld hebben. Aangezien er een hechtingspunt op de muur boven de plint komt, en een hechtingspunt op de bestaande plint, moet ze nog goed aan de muur gehecht zijn.
Overzetplinten zijn er in verschillende afmetingen. De maximaal te overzetten hoogte van de bestaande plint is 9,9 cm, en de maximaal te overzetten breedte is 1,7 cm.
Lees hier hoe je overzetplinten plaatst.
FLEXIBELE PLINTEN
Met een flexibele plint werkt je wanden elegant af, ideaal voor ronde muren of andere gebogen oppervlakken. Het gebruik kan zeer functioneel van aard zijn, puur praktisch wanneer een muur té hol of té bol staat; om een oud herenhuis met hoekjes en kantjes te restaureren in zijn oorspronkelijke staat. Of bij onregelmatige vormen zoals bij een kookeiland of kolom.
Daarnaast zijn er tal van creatieve mogelijkheden voor wie out-of-the-box denkt, bijvoorbeeld wanneer je van een multifunctionele plint ook een deur- of wandlijst maakt.
Gebogen of kromme of sierlijke lijnen, cirkels en ovalen allerhande: je zet ze zonder enige moeite op de muur. Er zijn hier ook beperkingen in buigingsgraad, die moet tussen 20 cm en 45 cm zijn, afhankelijk van de grootte en vorm van de plint.
PLINTEN ALS DECORATIEF ELEMENT
Sommige plinten zijn multifunctioneel dankzij hun design - zowel boven- als onderaan gesloten. Daardoor kan éénzelfde plint zowel gebruikt worden als plint, als wandlijst, als deur- of als kroonlijst, wat zorgt voor een stijlvolle oplossing op maat.
Wie wat creativiteit aan de dag legt, maakt er zelfs lambriseringen of muurkaders mee. Er zijn ook plinten waarin indirecte led-verlichting kan worden verwerkt.
WELK MATERIAAL?
Bij laminaat- en parketvloeren of vinylvloeren worden meestal plinten uit massief hout of MDF geplaatst. Deze geven de ruimte een warme uitstraling. Je kan ook gaan voor natuursteenplinten. Die worden vaker gebruikt bij tegelvloeren.
Heb je eerder een voorkeur voor een modern, strakker interieur? Dan zullen aluminium plinten er goed in uitkomen. Dat zijn heel dunne strips die in allerlei kleuren bestaan. Voor overzetplinten wordt tenslotte ook vaak kunststof gebruikt. Dat is immers een hard, stootvast en waterbestendig materiaal.