VerwarminginstallatiesPremium

Zo installeer je elektrische vloerverwarming

##video:ZDBbe2508U02_NL;center;p100##

De zolderruimte is geïsoleerd, het gipskarton hangt netjes tegen de wanden en ook de thermostaat heeft al z’n plekje gekregen. Tijd om de volgende laag aan te pakken: de elektrische vloerverwarming. We geven mee hoe je die stap voor stap zelf kan installeren, mét oog voor detail en veiligheid.

 

Voorbereidende werken

Elektrische vloerverwarmingsmatten zijn uitgerust met een thermostaat en een voeler. Als je een zolder opdoet met isolatie en gipskarton, zoals we hier gedaan hebben, moet je voor de installatie van die thermostaat en de voeler al een en ander voorzien wanneer je de gipsplaten plaatst.

voorbereidende werken 1
voorbereidende werken 2
voorbereidende werken 3
3/3

Temperatuursensor

In de OSB-platen die hier als ondervloer dienen, hebben we een gat geboord waar de voeler kan komen. In zo'n houten vloer lukte dat perfect met een vlinderboor.

Bedrading voorbereiden

Waar de thermostaat komt, op de opstaande wand, kan je een wachtbuis prepareren. De thermostaat van de elektrische vloerverwarming die we hier gebruiken, past in eenzelfde inbouwpotje dat je ook voor stopcontacten gebruikt. Daar moet zowel de bedrading van de voeler toekomen, als een elektrische draad die van de meterkast komt en de wachtdraden (een blauwe en zwarte schakeldraad) voor de vloerverwarming.

De draden van de voeler en de wachtdraden voor de aansluiting met de vloerverwarming komen hier dus in de wachtbuis. Het stuk draad van de voeler dat over de vloer loopt, plak je ter bescherming af met tape. De wachtdraden bind je met de tape af aan de uiteinden.

vloer voorbereiden voor 1
vloer voorbereiden voor 2
vloer voorbereiden voor 3
1/3

Isolerende onderlaag

Voordat je begint met leggen, verwijder je al het stof van de vloer. Je wil een zuivere basis voor de volgende lagen. Eerst breng je een isolerende ondervloer aan. Niet alleen zorgt die ervoor dat de warmte omhoog straalt (en dus de kamer verwarmt in plaats van de onderliggende vloer), maar ze doet ook dienst als ondervloer voor een latere laminaat- of vinylvloer.

Rol de isolatiematten uit met de zilveren kant naar beneden. Snijd ze op maat en kleef de naden dicht met isolatietape. Let op: de temperatuursensor moet vrij blijven, dus snijd daar een uitsparing in de ondervloer. Ook waar kabels lopen, haal je wat van de isolatie weg om hoogteverschillen te vermijden.

 

Elektrische vloerverwarming plaatsen

Met de voorbereide ondervloer kun je beginnen met het leggen en aansluiten van de vloerverwarmingsmatten zelf.

elektrische vloerverwarming 1
elektrische vloerverwarming 2
1/2

Vloerverwarmingsmatten leggen

De verwarmingsmatten zijn dun en vlak, ideaal voor renovatieprojecten met beperkte opbouwhoogte. De meeste systemen zijn beschikbaar in verschillende breedtes, zodat je elk vloervlak volledig kunt bedekken. De matten zijn reeds op maat gesneden, maar als het nodig is, kan je ze op vaste afstanden inkorten.

Je hebt ze uiteindelijk maar uit te rollen en vast te kleven tegen de isolerende onderlaag. Verdeel de matten over de vloer en houd ongeveer 5 cm afstand tot de wanden.

Je laat de stroken vloerverwarming ook niet overlappen met elkaar. Tussen de stroken houd je best 1 cm speling, dan kan je ze gemakkelijk vastzetten met één lange strook tape. 

 

Vloerverwarmingsmatten verbinden

Tijd om verbindingen te maken. Hiervoor heb je een ponstang, klinknageltang, geïsoleerde draad, vulkaniserende tape en kabelschoenen nodig.

kabelschoen klinknagel 1
kabelschoen klinknagel 2
kabelschoen klinknagel 3
3/3

Kabelschoenen en klinknagels

Begin bij het begin: maak met de ponstang een gat in de koperen strip van de eerste mat. Steek een halve klinknagel onderaan, plaats er de kabelschoen bovenop en druk samen met de klinknageltang. Voor de volgende matten ga je op dezelfde manier te werk, steeds aan dezelfde zijde van de mat.

kabelschoenen verbinden 1
kabelschoenen verbinden 2
kabelschoenen verbinden 3
kabelschoenen verbinden 4
4/4

Kabelschoenen verbinden

De kabelschoenen verbind je vervolgens telkens met een draad. Ontmantel bij elk stuk draad aan weerszijden ongeveer 1 cm van de draadmantel voor een stevige aansluiting. 

Plaats eerst het draaduiteinde in de kabelschoen van de eerste mat en nijp die dan dicht met je ponstang. Let op: voor je het andere uiteinde in de kabelschoen van de tweede mat dichtnijpt, moet je eerst een vertrekkende draad bijplaatsen in de kabelschoen, voor de verbinding met de derde mat. Zo ga je systematisch te werk tot alle matten verbonden zijn.

Plak elke verbinding ook af met vulkaniserende tape. Dit dient als een extra zekerheid om de verbinding waterdicht te maken.

Tip
In plaats van eerst de kabelschoenen en klinknagels te plaatsen, en daarna de verbindingsdraden te bevestigen, kan je ook eerst de draden aan de kabelschoen vastmaken en pas daarna de kabelschoen met de klinknagel aan de vloermat bevestigen. Kies de werkmethode die voor jou het vlotst lijkt.

draden andere zijde 1
draden andere zijde 2
2/2

Aan de overkant 

Vergeet niet aan de andere kant van de kamer de matten op dezelfde manier met elkaar te verbinden. Dit doe je - om het overzicht te bewaren - best met een schakeldraad van een andere kleur.

Deze verbinding maak je op de koperstrips aan de andere zijdes van de matten. Heb je voor de verbindingen aan de bovenkant telkens de linkse koperstrip van de mat gebruikt, dan gebruik je voor de verbindingen onderaan telkens de rechtse koperstrip.

 

Stroomtoevoer en thermostaat

wachtdraden verbinden 1
wachtdraden verbinden 2
2/2

Verbinden met de wachtdraden

Uiteindelijk kom je dan, met de blauwe draad van de ene zijde en de zwarte draad van de andere zijde, tot bij het inbouwpotje van de thermostaat. Daar hadden we in een eerdere fase ook twee wachtdraden voorzien. Die moeten nu verbonden worden met de op de matten aangesloten draden.

Die verbinding maak je dus aan de onderzijde van de wachtdraden (die in de wachtbuis achter het gipskarton zitten). Ontmantel de draden, verbind het koper en sluit de verbinding af met isolerende tape.

thermostaat aansluiten 1
thermostaat aansluiten 2
thermostaat aansluiten 3
3/3

Thermostaat aansluiten

Trek de verbonden draden vervolgens door via de bovenkant van de wachtbuis (die uitkomt in het inbouwpotje van de thermostaat). Daar komt ook de voeler en de stroomtoevoer van de meterkast toe. Ontmantel bij je schakeldraden, de sensorkabel en de draden van de XVB-kabel opnieuw telkens 1 cm van de kabelmantel en schroef de draden stevig vast op de juiste aansluitpunten van de thermostaat.

Hier komen de schakeldraden toe op de eerste en tweede opening, de fase- en nulgeleider van de XVB-kabel op de derde en vierde opening, en de voelerdraden op de vijfde en zesde opening aan de zijkant.

Monteer de thermostaat vervolgens in het potje, en neem zeker enkele foto’s van de situatie vóór je verder werkt. Zo weet je altijd wat waar ligt, mocht je later moeten ingrijpen.

dampscherm te rbvescherming

Dampscherm: extra bescherming

Als laatste rol je nog een dampscherm uit over de volledige vloer. Zeker bij houten ondergronden is dit een extra bescherming tegen vocht. Laat de stroken minstens 10 cm overlappen en gebruik een tape die specifiek geschikt is voor dampschermen. Met de vloerverwarming aangesloten, de isolatie netjes gelegd en het dampscherm uitgerold, is je zolderkamer helemaal klaar voor de afwerkingsfase. 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? 
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine