Hernieuwbare energie

“Voeg CO₂-uitstootlimieten toe aan EPC”

Uit recent onderzoek van VITO/EnergyVille in opdracht van Luminus blijkt dat een aanpassing aan het EPC-kader de uitrol van koolstofarme verwarmingsoplossingen kan versnellen. Volgens de studie zou het gebruik van warmtepompen worden gestimuleerd en ook de renovatie-investeringen toegankelijker worden gemaakt door expliciete uitstootlimieten voor CO₂ op te nemen in de EPC-methodologie.

Schema warmtepomp
Jaarlijkse CO₂-uitstoot per m² voor de archetypes bij drie A-label scenario’s: volledig op gas (links), geoptimaliseerd op Total Cost of Ownership (midden), volledig op warmtepomp (rechts)

Aan de hand van 135 archetypes – die een brede waaier aan gebouwtypes en bouwjaren omvatten – brengt deze studie haar inzichten naar concrete buurten in Vlaanderen. Deze aanpak maakt het mogelijk om gedetailleerd te analyseren hoe beleidsaanpassingen niet alleen de energie-efficiëntie verbeteren, maar ook de CO₂-uitstoot aanzienlijk kunnen reduceren binnen de Vlaamse gebouwensector.

De analyse is gebaseerd op archetypes ontwikkeld in 2022 (Position Paper De snelste weg naar A) en afgeleid uit Vlaamse EPC-data. De resultaten worden verder verdiept voor drie specifieke wijken: de Brugse Poort (Gent), Boxbergerheide (Genk) en Berendrecht (Antwerpen). De studie maakt gebruik van de EBECS- en UEP-tools van VITO/EnergyVille om verschillende renovatiescenario’s te simuleren.

Om residentiële verwarming significant te decarboniseren, is een combinatie nodig van beleidssteun, financiële stimuli en slimme renovatiestrategieën die elektrificatie centraal stellen. Voor zowel Vlaamse beleidsmakers als huiseigenaars formuleert de studie drie concrete aanbevelingen:

  • Hervorm het EPC: Voeg CO₂-uitstootlimieten toe om de klimaatimpact van een gebouw beter weer te geven. Sommige gebouwen behalen een A-label op basis van energie-efficiëntie, maar blijven afhankelijk van fossiele brandstoffen, waardoor hun CO₂-uitstoot hoog blijft. Wanneer er wel rekening gehouden wordt met CO₂-uitstoot – met de koolstoflimieten 6 kg/m² en 8 kg/m² – blijken warmtepompen de dominante technologie voor verwarming. Die omslag zorgt voor een drastische daling in uitstoot ten opzichte van klassieke gasketels.
  • Hervorm energieheffingen: Werk toe naar een meer evenwichtige verhouding tussen elektriciteits- en gasprijzen, zodat warmtepompen aantrekkelijker worden.
  • Ondersteun gefaseerde renovaties: Stimuleer strategieën die instapkosten verlagen én tegelijk aanzienlijke emissiereducties realiseren: nl. waarbij eerst een warmtepomp wordt geplaatst en later wordt geïsoleerd – blijken een kostenefficiënt pad naar structurele decarbonisatie.

Lees het volledige rapport hier

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? 
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine